Geplaatst op Geef een reactie

De Twentse beken & kanalen ( Deel 1, Chatterbaits)

twentse beken 1
Karel Ketting Olivier op pad langs de Twentse  Beken en kanalen.

Deel 1, “Chatterbaits”.

Op de foto hierboven is te zien hoe in de zomer de Bornse beek rechts de Lolee binnen komt en een 3-sprong vormt. Meestal heb je hier garantie op een paar aanbeten. Ook geeft het direct een beeld van mijn viswater.

Het jaar 2013 was het jaar dat onze visserij op snoek vrij gegeven werd en daar was ik best blij mee. Helaas was die vrolijkheid niet van lange duur qua vangsten van mijn grote vriend de “groenjas of snoekmans of…….” Maar daarover later meer.

Zoals jullie al begrijpen ben ik een roofvisser woonachtig in Hengelo ov in het mooie Twente met haar mooie beken en kanalen die door mij dus ook bevist worden. Voor het eerst in de zomer van 2013 ook op snoek.
Mijn thuiswaters zijn de Lolee en het kanaal Almelo-Norhorn en nog een paar andere watertjes. Het zijn regen gevoelige wateren. Na een regenbui is de kleur als koffie en soms is de er een stevige stroming als in de IJssel….een beetje overdreven.

Daar m’n auto geen trekhaak heeft en ik geen boot loop ik de kantjes er maar af en dat met veel plezier. Ben dus een echte kantvisser! In dit jaar getijde vis ik hoofdzakelijk in de Lolee vanwege de iets mindere aanwezigheid van riet en waterplanten langs de kanten. Je moet een snoek toch goed kunnen landen zonder capriolen met gevolg een paar bloedende vingers of verspeeld kunstaas in een ten dode opgeschreven snoek.

De Lolee is een paar kilometer lang en heeft 4 bruggen en een stuw. Begint ergens tussen Saasveld en Albergen  en eindigt in Almelo waar ook het Almelo-Nordhorn eindigt en waar het Lateraal kanaal begint.

twente beken 2
Op de achtergrond de stuw waar ik meestal begin. Achter de stuw is een brug waar je makkelijk kan parkeren.  De rest zal je moeten lopen en dan ook al vissend natuurlijk. Maar zeg zelf, er zijn stekken met een minder uitzicht!

Zoals eerder gezegd vielen de vangsten nogal tegen in vergelijking met de koudere maanden. Heb wel enkele mooie vissen gevangen maar m’n gevoel zegt er moet hier meer te vangen zijn, maar hoe…..?
Op zoek naar zomer-aas dan maar!!!

Zomeraas

Muskie Metal Lures  flexibele spinners van Hollandlures die ook Chatterbait & Buzzbait in de shop had. Top dus…3 vliegen in 1 klap!!!. Heb me in de zomers van 2014 & 2015 een tennis arm gevangen, een goede keus gemaakt dus bleek later.

twentse beken 3
Hier werkt alleen de Chatterbait en niet alleen zomers!!!

Na advies en overleg met Michael van Hollandlures diverse kleuren en types besteld en na enkele dagen het doosje op de mat. Daar zat ik dan met m’n nieuwe speeltjes niet wetend wat te doen dan alleen maar laten zwemmen en het maar te gaan ervaren.  Als voorbereiding toch nog een blik op YouTube. Daar vond ik eigenlijk weinig info over het hoe en wat te doen. Hoofdzakelijk de Amerikaanse Bass vissers aan de slag op Large Mouth Bass. Niks verkeerd aan, maar we vissen in de Hollandse wateren toch anders. Op de Nothern Pike doen ze in USA het weer anders en zeker niet in kleine beken met Chatterbaits. Maar het moet kunnen, dus zelf maar aan de slag.

chatter

Tijd voor CHATTERBAIT actie!


Na de eerste worp van de 28gr zware Chatterbait wist ik niet wat me overkwam. Wat een vibratie hebben die dingen echt alles trilt, de lijn , de hengel, zelfs m’n hand en arm. Dat betekent veel lawaai in het water!!Door het getril voel je de bekende “pok” niet of nauwelijks op mijn (te) lichte hengel. Er begon gewoon iemand aan de andere kant te trekken en te protesteren. Ik gebruikte hier voor een 65gr spinhengel, en nog steeds, maar bij deze zware bait van 28+gr is een baitcaster toch beter. Gelukkig zijn er ook lichtere Chatterbaits te koop bij Hollandlures.

Ervaring

Bij het snel binnen vissen heeft de Chatterbait de neiging om naar boven te komen. Dat komt doordat de blade schuin naar achteren wordt gedrukt en dus een opwaartse beweging krijgt. Vind dit een voordeel daar je alleen hoeft te versnellen en dan weer te vertragen om een zaag beweging te maken en dit in alle waterlagen.
De bait kan redelijk goed door de planten getrokken worden doordat de blade de meeste stengels of bladeren wegdrukt van de haak. De nieuwere versies zoals de Chatter-Frog werkt nog beter daar de haak weg gewerkt is in het lijf van de kikker.

Je kan deze bait ook heerlijk traag binnen vissen en dat is goed voor de koudere maanden. Door de trillingen is deze ook uitermate geschikt voor de troebele of  “koffiekleur” wateren na een fikse regenbui. Je kent het wel…die dagen dat het helemaal niks is. De Chatterbait kan dan de oplossing zijn en ze hebben mij vaker van de nul afgehaald.
Het binnen vissen is gemakkelijk daar je het zelf uitmaakt dus diep of aan de oppervlakte. Snel of langzaam in zowel de diepere als ondiepere wateren. Allround dus en ik liet me ook verrassen door een poldersnoek van 91 cm.

twenste beken 4
Kort samen gevat is de Chatterbait een must die ik zomers & winters altijd bij me heb.

Wens jullie goede vangsten in 2016!

Visgroeten,
Karel Ketting Olivier

Geef een reactie