Geplaatst op Geef een reactie

Mega 360 in het One Boat Network met y-cable

Vorige keer schreef ik over de spiegel setup die wij gebruiken voor de Humminbird Mega 360. In tegenstelling tot hoe het bij Michael in het netwerk draait, namelijk rechtstreeks achterin een van de Helix units, zit de 360 op mijn eigen boot via een zogeheten y cable aangesloten. Hoe en waarom leg ik je hieronder uit.

Een van de verschillen (naast natuurlijk de veel hogere frequentie van de MEGA) tussen de MEGA en de “oude” 360 is de wijze van het aansluiten in het One Boat Network. De “oude” 360 wordt rechtstreeks op de ethernet switch aangesloten en de MEGA 360 wordt rechtstreeks op de transducer poort van de Head Unit aangesloten. In mijn geval is dat een Helix 9 MSI+ g3n. Nu heb ik achter ook een Helix 7 SI g2n en die ook in het netwerk hangen maar de g2n serie support geen MEGA 360. Mijn enige aansluitmogelijkheid is dus de g3n. Nu heeft die unit ook al de standaard transducer aangesloten op de transducer poort. Om twee dus twee transducers aan te sluiten op een poort heeft Humminbird de y-cable ontworpen. Nu kan ik zowel de gewone transducer en de MEGA 360 transducer op mijn Helix 9 MSI+ gebruiken.

Lijkt me duidelijk. Rechts van de motor zie je de bestaande transducer en links zie je de MEGA 360

Met deze setup zijn er wel een aantal punten waar je echt rekening mee moet houden. De y-cable is een heel mooi ding maar feitelijk is het enkel een splitter. Een transducer heeft grofweg een laag frequent cristal, een hoog frequent cristal en een temperatuur sensor. Deze onderdelen hebben in de transducerkabel hun eigen aders naar de head unit. De y-cable pikt dus de hoogfrequente aders eruit en bied dus de mogelijkheid een andere hoog frequente transducer aan te sluiten, de MEGA 360. Heel simpel gezegd is dat een Side Image transducer die zo gemonteerd is in de “pod” dat hij rond kan draaien. Dit betekend dus dat de Side Image van je standaard transducer niet meer mee doet. Je Side Image komt nu van de MEGA 360 af, deze draait dan in de SI stand. In de praktijk betekend dat voor mij dus met bijvoorbeeld trollen dat ik met de pod in het water moet varen om SI te hebben. Daar zag ik in het begin wat tegen op maar blijkt in het echt eigenlijk heel goed te werken. Een voordeel hieraan is namelijk dat je de pod van de 360 veel dieper in het water kan steken dan je normale transducer gemonteerd zit. Als je namelijk net als ik een wat lichter model alu boot hebt met een non-trim motor zoals mijn Honda BF30 dan heb je altijd wat minder zicht aan de motor kant van de SI dan aan de vrije kant. Met een hydraulische trim druk je dan even op de knop en is de motor uit beeld maar zonder trim is dat echt wel een dingetje. Nu krijg ik gewoon super scherp beeld van de pod. Wil ik snel varen dan klap ik hem gewoon omhoog en dan had ik anders ook geen SI gehad op snelheid dus daar geen verschil.

Nog wat over het aansluiten an-sich. Ik heb dus de y-cable waar je aan een eind de transducer in steekt, het andere eind aan je MEGA 360 schroeft en de Helix kant die je in het stekker blok zet.

Humminbird Y-Cable

Humminbird Y-Cable wrapped

Ik heb de y-cable afgewerkt met een stuk spiral wrap. Je kan het ook allemaal beneden deks afwerken maar voor nu zit het bij mij zo prima. Let altijd wel op dat onderdelen zoals de rechthoekige stekker verbinding van de transducer bijvoorbeeld nooit los in de lucht hangen. Door het klappen van de boot op de golven of wellicht op de trailer zou een stekker langzaam los kunnen gaan. Als je kabels weg werkt of wrapt, vouw een kabel dan nooit dubbel maar laat hem in een bocht lopen, dit voorkomt interne breuken. Last maar zeker niet least, monteer je kabels nooit samen met motorkabels. Front-, of backtroller voedingskabels storen enorm op je fishfinders welk merk je ook vist.

Heb je hier nou nog vragen over dan beantwoorden wij die natuurlijk graag via onze chat, telefoon of contact functie!

Groeten

Olle Bulder

Geef een reactie