Geplaatst op Geef een reactie

Auto Chart: Maak van je dieptepunten een hoogtepunt na je visdagen.

Je kent het vast wel. Lekker actief aan het kaart plotten tijdens het vissen, toch even snel naar een volgende veel belovende stek varen en op het moment dat je in plane geen diepte meer meet een zwart gat op je AutoChart kaart trekken! Had je nou maar je AutoChart uitgezet.

Niet getreurd daar is een vrij eenvoudige oplossing voor. Het repareren van je kaart is heel makkelijk te doen door het wissen van deze meetpunten. De foutieve meetpunten zijn de oorzaak van zo n zwart gat op je kaart.

Verder lezen Auto Chart: Maak van je dieptepunten een hoogtepunt na je visdagen.

Je kent het vast wel. Lekker actief aan het kaart plotten tijdens het vissen, toch even snel naar een volgende veel belovende stek varen en op het moment dat je in plane geen diepte meer meet een zwart gat op je AutoChart kaart trekken! Had je nou maar je AutoChart uitgezet.

Niet getreurd daar is een vrij eenvoudige oplossing voor. Het repareren van je kaart is heel makkelijk te doen door het wissen van deze meetpunten. De foutieve meetpunten zijn de oorzaak van zo n zwart gat op je kaart.

Verder lezen Auto Chart: Maak van je dieptepunten een hoogtepunt na je visdagen.
Geplaatst op Geef een reactie

Video op je boot of kayak

Een van de belangrijkste aspecten in het vissen voor mij is het ervaren van, het herinneringen maken. Toffe dagen alleen, je kids of met je maten. Die dagen dat je je armen van je lijf vangt. Of dat moment dat je zoon zijn eerste weet ik welke vis vangt. Toen het absoluut ballen was qua visserij maar je het wel super gezellig hebt gehad met je maat. De zonsopkomst van 12 mei 2015… Herinneringen zijn voor altijd blijvend, denken we! Eerlijk is eerlijk ook in mijn hoofd gaan er wel eens wat verloren.

Nou ben ik zelf altijd veel bezig geweest met fotografie en video. De laatste tijd neemt video wat meer de overhand. Fotografie vind ik nog steeds heel erg gaaf maar het kost me een hoop tijd en energie. Dat gaat dan som seen beetje ten koste van mijn vistijd of wellicht meer mijn visfocus. Ik ga tenslotte het water op om te vissen, dat is en blijft de hoofdzaak.

Tegenwoordig gebruik ik op de boot dan eigenlijk altijd een vaste setup. Ik heb twee gopro’s vast op de boot en een los voor in de hand gebruik. Vooral de vaste opstelling van twee gopro s leveren mij de meeste beelden op. 

Ik heb twee Ram Mount gopro poles die ik eenvoudig met de Ram 1,5 inch trackball in een van de vele tracks op mijn boot zet. Voorheen voor mijn kayak en boot ook veel steunen zelf gemaakt maar puntje bij het pole’tje zijn die nooit beter of hetzelfde geweest als die van Ram Mount. De pole heeft de ideale lengte om de Gopro net even buiten de bootrand te hangen en zodoende een goed overzicht te geven. 

Deze behuizing was overigens niet ideaal ;).

Nu het stukje wat naast een montage waar je geen omkijken meer naar hebt heel belangrijk is. Ik wil de boel gewoon aanzetten en dan eigenlijk klaar! Laat maar draaien tot er wat cools is gebeurd en dan druk ik wel een keer op de knop. 

Hiervoor is het ten eerste belangrijk dat je je Gopro aan een externe voeding hebt. Ik heb bij mijn Gopro’s een aftermarket behuizing waar de voedings kabel waterdicht is afgewerkt, ideaal! En geloof me ik heb er ook al eens een om zeep geholpen met een zelf gefabriceerde behuizing die niet zo waterdicht meer was..

Deze voedingskabel kun je perfect in of een usb aansluiting in je boot steken of de meest fexibele oplossing een externe powerbank zoals de Rebelcell 26K. Houd er wel rekening mee dat je Gopro echt wel wat stroom vreet op een dagje vissen en het gemiddelde powerbankje van 3 a 4 duizend Mah je wel wat maar niet meer dan een uurtje extra geeft. Met de voeding op orde gaan we naar de settings van de camera. Stel deze in op een Loop van 20 minuten. Met de Loop functie film je constant door en blijft de laatste 20 minuten bewaard. Dus als ik op stop druk heb ik alle video van de afgelopen 20 minuten. Zorg voor een geheugenkaart van een 64gig en je kan aardig wat van deze vakken opslaan. Het grote voordeel is nu dat je dus achteraf met je video bezig bent en niet meer vooraf op een gebeurtenis probeert te anticiperen. Na bijvoorbeeld het vangen van een vis druk ik op stop en weet ik dat in de afgelopen 20 minuten vaak alles erop staat van aanbeet tot terugzetten, zonder dat ik er over na heb hoeven denken. Voordat mijn aasje overboord gaat druk ik weer op opnemen en ik kan me weer volledig op het vissen focussen ongeacht hoe lang het gaat duren voordat er weer een actie moment is. De bediening kan ik rechtstreeks op de camera doen, via de afstandbediening of nog makkelijker via de app op mijn telefoon. 

Voor de momenten dat je maat een vis heeft of er iets anders gebeurd wat je vast wil leggen heb ik dan nog een losse Gopro in de buurt liggen die ik snel kan pakken. Zo heb ik op een dag vissen al snel een leuke reeks materiaal.

Nou heb ik zelf voor Gopro gekozen maar er zijn natuurlijk legio andere camera’s die je hiervoor kunt gebruiken. Ik blijf zelf bewust bij Gopro omdat er gewoon veel voor verkrijgbaar is en de meeste software of apps het formaat prima oppakken. Ik heb ook bewust nog de oudere serie Hero 4 Black. Die leveren prima 1080p materiaal en dat vind ik zelf nog dikke prima. 4K is prachtig maar vraagt veel  en nog steeds weinig mensen spelen het af. Wat ook een ding is is dat voor sommige nieuwere modellen de externe voeding niet optimaal is. Dit gaat of met een stekker die niet waterdicht is of via een externe accu die de batterij duur wel verlengt met zeg eens een uurtje. Een dag vissen is al snel meer dan zes uur dus ik heb meer power nodig.

Met de drie Gopro’s is het dus ook erg makkelijk na een visdag de clips die ik wil hebben via de app te knippen en naar mijn iphone te halen. Ja je hebt wel een beetje geheugen in je iphone nodig. Je kunt met de Gopro App heel snel en eenvoudig je gemaakteclips aan elkaar zetten maar zelf gebruik ik dan liever imovie. Imovie bied je de mogelijkheid clips die je eventueel met je telefoon hebt gemaakt toe te voegen. De filmpjes van je maat of foto s invoegen is hierdoor ook mogelijk. De opties voor overgangen en audio zijn ook wat ruimer. Het mag duidelijk zijn dat Adobe Premiere op mijn PC zo n duizend keer meer functionaliteit bied maar we gingen voor eenvoud en snelheid. En snel dat is het, meestal heb ik s avonds mijn filmpje al compleet. En zo weer een leuke herinnering om te delen met vrienden en familie via de socials. Nog veel leuker vind ik het zelf om tijden later weer die bewuste filmpjes terug te zien en nog eens exact mijn geheugen op te frissen.

Succes met het maken en vastleggen van jouw (vis) ervaringen!

Tight lines,

Olle Bulder

Geplaatst op Geef een reactie

Mega 360 in het One Boat Network met y-cable

Vorige keer schreef ik over de spiegel setup die wij gebruiken voor de Humminbird Mega 360. In tegenstelling tot hoe het bij Michael in het netwerk draait, namelijk rechtstreeks achterin een van de Helix units, zit de 360 op mijn eigen boot via een zogeheten y cable aangesloten. Hoe en waarom leg ik je hieronder uit.

Een van de verschillen (naast natuurlijk de veel hogere frequentie van de MEGA) tussen de MEGA en de “oude” 360 is de wijze van het aansluiten in het One Boat Network. De “oude” 360 wordt rechtstreeks op de ethernet switch aangesloten en de MEGA 360 wordt rechtstreeks op de transducer poort van de Head Unit aangesloten. In mijn geval is dat een Helix 9 MSI+ g3n. Nu heb ik achter ook een Helix 7 SI g2n en die ook in het netwerk hangen maar de g2n serie support geen MEGA 360. Mijn enige aansluitmogelijkheid is dus de g3n. Nu heeft die unit ook al de standaard transducer aangesloten op de transducer poort. Om twee dus twee transducers aan te sluiten op een poort heeft Humminbird de y-cable ontworpen. Nu kan ik zowel de gewone transducer en de MEGA 360 transducer op mijn Helix 9 MSI+ gebruiken.

Lijkt me duidelijk. Rechts van de motor zie je de bestaande transducer en links zie je de MEGA 360

Met deze setup zijn er wel een aantal punten waar je echt rekening mee moet houden. De y-cable is een heel mooi ding maar feitelijk is het enkel een splitter. Een transducer heeft grofweg een laag frequent cristal, een hoog frequent cristal en een temperatuur sensor. Deze onderdelen hebben in de transducerkabel hun eigen aders naar de head unit. De y-cable pikt dus de hoogfrequente aders eruit en bied dus de mogelijkheid een andere hoog frequente transducer aan te sluiten, de MEGA 360. Heel simpel gezegd is dat een Side Image transducer die zo gemonteerd is in de “pod” dat hij rond kan draaien. Dit betekend dus dat de Side Image van je standaard transducer niet meer mee doet. Je Side Image komt nu van de MEGA 360 af, deze draait dan in de SI stand. In de praktijk betekend dat voor mij dus met bijvoorbeeld trollen dat ik met de pod in het water moet varen om SI te hebben. Daar zag ik in het begin wat tegen op maar blijkt in het echt eigenlijk heel goed te werken. Een voordeel hieraan is namelijk dat je de pod van de 360 veel dieper in het water kan steken dan je normale transducer gemonteerd zit. Als je namelijk net als ik een wat lichter model alu boot hebt met een non-trim motor zoals mijn Honda BF30 dan heb je altijd wat minder zicht aan de motor kant van de SI dan aan de vrije kant. Met een hydraulische trim druk je dan even op de knop en is de motor uit beeld maar zonder trim is dat echt wel een dingetje. Nu krijg ik gewoon super scherp beeld van de pod. Wil ik snel varen dan klap ik hem gewoon omhoog en dan had ik anders ook geen SI gehad op snelheid dus daar geen verschil.

Nog wat over het aansluiten an-sich. Ik heb dus de y-cable waar je aan een eind de transducer in steekt, het andere eind aan je MEGA 360 schroeft en de Helix kant die je in het stekker blok zet.

Humminbird Y-Cable

Humminbird Y-Cable wrapped

Ik heb de y-cable afgewerkt met een stuk spiral wrap. Je kan het ook allemaal beneden deks afwerken maar voor nu zit het bij mij zo prima. Let altijd wel op dat onderdelen zoals de rechthoekige stekker verbinding van de transducer bijvoorbeeld nooit los in de lucht hangen. Door het klappen van de boot op de golven of wellicht op de trailer zou een stekker langzaam los kunnen gaan. Als je kabels weg werkt of wrapt, vouw een kabel dan nooit dubbel maar laat hem in een bocht lopen, dit voorkomt interne breuken. Last maar zeker niet least, monteer je kabels nooit samen met motorkabels. Front-, of backtroller voedingskabels storen enorm op je fishfinders welk merk je ook vist.

Heb je hier nou nog vragen over dan beantwoorden wij die natuurlijk graag via onze chat, telefoon of contact functie!

Groeten

Olle Bulder

Geplaatst op Geef een reactie

Humminbird Mega 360 Spiegel montage

Hollandlures humminbird mega 360 imaging

Na de eerste 360 is nu al even de Mega 360 van Humminbird verkrijgbaar in de shop. De eerste versie was al een super tool maar de Mega resolutie brengt echt een grote stap met super beeld. We kennen de 360 over het algemeen als een boegmotor gemonteerde transducer. In Nederland is de Terrova een super populaire boegmotor en laat het nou net niet mogelijk zijn de 360 daar aan te hangen.

Dat zullen ze zich bij Humminbird ook gerealiseerd hebben en de Mega 360 komt tegenwoordig ook in een universele uitvoering, hierbij heeft de transducer een extra lange stang en een boord of dek gemonteerde knik arm door Geiger. Veel minder bekend is dat de Fortrex uitvoering ook als spiegel montage is uit te voeren. Ideaal voor mijn situatie, Terrova voorop en achter plek voor een spiegel bracket. Wat heel makkelijker is aan een spiegel montage is dat je hem net zo makkelijk aan de boot van je maat hangt als aan je eigen boot. Het mag voor zich spreken dat Michael en ik beiden over het One Boat Network beschikken in de boot en dan is het een kwestie van inprikken en gaan.

Makkelijk op te klappen voor het traileren en tijdens snelvaren
Goeie stevige unit zo.
Past perfect en de 360 blijkt ook voor het verticalen een fijne tool.

Super ruig weer afgelopen vrijdag maar toch nog prima beeld.

In de setup zoals je het nu op de foto s ziet heb ik de Mega 360 rechtstreeks op mijn Helix 9 MSI+ G3N aangesloten. De Helix zit met de netwerkkabel in het One Boat Network waardoor de Mega 360 beschikbaar is voor de Helix op de console en de Helix voor op de punt. Vice versa krijgt hij de transducer van de console Helix terug en de US2 van de MinnKota, niet te vergeten ook de gps en heading van de MinnKota Terrova voor de 360 navigatie. Met de 360 Navigatie zie je je waypoints op je 360 scherm voor een nog nauwkeuriger locatie bepaling van je hotspots.

Heb je vragen over het gebruik, montage of aanschaf van de Mega 360 in combinatie met jouw Humminbird fishfinders? Neem contact met ons op en we nemen spoedig contact met je op.

Geplaatst op Geef een reactie

Railblaza Quikport plak houder voor hengelsteun of fishfinder

railblaza quikport sub steun

Hold your camera, navigation lights, phone, gas bottle or drink holder on to your inflatable boat or SUP, or almost anywhere else, without drilling holes.

quikport-new-150x142 railblaza quikport railblaza quikport sub steun

 

 

 

 

The QuikPort is a stylish, low profile, stick-on mount. Designed to fit into much tighter spaces than the RIBPort, and is a lower cost option. Made in New Zealand from quality engineering plastics, the QuikPort comes with a 3M VHB self-adhesive pad, or can be glued if that’s your preference.

Suitable for use on almost any surface, QuikPort is proven to stick well to PVC, Hypalon, fibreglass, epoxy, and will even stick to polyethylene kayaks.

nu-kopen-button

Geplaatst op Geef een reactie

Railblaza Kayak motormount nu beschikbaar!

railblaza KAYAK MOTOR MOUNT

Are you looking for a strong and secure way to mount your motor to your kayak? Do you need it to be removable? RAILBLAZA have you covered. The RAILBLAZA Universal Kayak Motor Mount Bracket combines the flexibility of RAILBLAZA mounts with some clever design, delivering a mounting bracket for electric outboards and even petrol outboards up to 2.5HP. Super easy to clip on and off, your kayak can change from paddle only, to motor ready in under 30 seconds.

This bracket will fit almost all models of kayak, and is suitable for, but not limited to, the following motors;

  • Minn Kota, all transom mount models
  • MotorGuide, all transom mount models
  • Water Snake, all transom mount models
  • Torqeedo, all transom mount models
  • Honda Marine 2HP
  • Mercury 2.5HP
  • Yamaha 2HP

railblaza-motor-bracket-04-4091-11_600 kayak-motor-mount-kit-2 railblaza KAYAK MOTOR MOUNT

 

 

 

 

nu-kopen-button

 

For added versatility you can add a RailMount 32-41 or two (not included) to add rod holders, lights or camera mounts just behind the cockpit.

Geplaatst op Geef een reactie

C-Tug SandTrakz Kayak Cart mul zand trolley

ctuc sandtrakz buy online

C-Tug SandTrakz Kayak Cart leverbaar bij Hollandlures

The Ultimate Kayak & Canoe Sand Cart
railblaza Ctuc sandtrakz kayak trolley

The New Zealand made C-TUG Kayak and Canoe Sand Carts setting new standards with its sophisticated style and precision design. C-TUG SandTrakz is the best, most versatile and durable kayak cart on the market. It carries up to 80kg (170lbs), dismantles for easy stowing, won’t rust.
The only “engineered” cart on the market!
When it comes to moving loads over soft sand, wider wheels are not necessarily better. Bulldozers and military tanks use long tracks, reducing the chance of them digging in. SandTrakz puncture free wheels mimic this track system, the outer rim compresses when in use giving a longer track length. On soft sand this reduces how hard you have to pull to move your cart by more than half compared to standard puncture free Kiwi Wheels*! In fact the SandTrakz system is so effective we think it’s better than balloon wheels!

  • Half the effort*
  • Puncture free
  • Fits inside hatches

Whilst they are designed to make life easier on soft surfaces, SandTrakz wheels are great on hard surfaces. Because C-TUG SandTrakz are designed to compress they act like suspension on hard surfaces, making for easy transition from soft to hard surfaces.
Patent pending, C-TUG SandTrakz Wheels are made in New Zealand.
*See test results below.

Sandtrakz-table

nu-kopen-button

sandtrakz-hatch ctuc sandtrakz buy online ctuc sandtrakz on beach

Geplaatst op Geef een reactie

Fish Whistle Lures and Tackle test

Fish Whistle Fire Tiger - Hollandlures

Fish Whistle Lures and Tackle

“High quality custom made fishing lures for multiple species. Muskie (musky) pike is where the origin is from, but largemouth bass and others love them too.”
Goede reden om deze aparte van Lawrence Bendandi te testen tijdens onze volgende trip naar Zweden in mei. Verder lezen Fish Whistle Lures and Tackle test